Forum Humanum, foredrag v. Steen Ole Hedelund Jørgensen, Køllner-selskabet

Køllner-selskabet
-under stiftelse

"Erik Køllner er repræsenteret på de mest fornemme udstillingsvægge. Ikke på museerne - derimod i hundredevis af private hjem på Vestfyn og andre steder i Danmark.
Det er hans hæder. Og hans kunstneriske arv til eftertiden. Den må vi værne om.
Hvad med et stærkt initiativ på Vestfyn med det formål at redde den kunstneriske arv efter "Vestfyns maler" Erik Køllner og samtidig styrke kulturlivet på Vestfyn?
Hvad med at stifte Køllner-selskabet?"

citat:
Steen Ole H. Jørgensen,
foredrag på Hjemstavnsgården i Gummerup på Vestfyn

Køllner-selskabet Biografi Registrering Bliv medlem! Din historie Køb og salg Medier Nyheder Kontakt
 

Køllners værker er i fare:
Selskab skal redde kulturarv efter "Vestfyns maler" Erik Køllner


Det er på tide at tage stilling til, om kunstmaleren Erik Køllners tusindvis af malerier, akvareller og skitser skal gå til? Eller om der er lokale kræfter, der vil gå sammen i et forsøg på at redde Erik Køllners kulturelle arv for eftertiden?

Erik Køllner boede for 50 år siden i huset "Kryb-i-ly" i Brydegård sammen med ægtefællen og tre sønner. Herfra virkede Erik Køllner.
Den vestfynske natur med det bakkede kulturlandskab, skov, mark, eng, vandløb og Lillebælt blev hans kunstneriske arbejdsplads. Og på cykel tog han i mange år rundt til borgerskabet på Vestfyn for at sælge et maleri og dermed bidrage til husholdningen derhjemme.
Erik Køllner var meget hård ved sig selv. Han så dybt i flasken i perioder og var svært tilgængelig, når han terapeutisk forsøgte at bearbejde psykiske problemer ved lærredet.
Det hårde liv blev hans død. I en hotelseng på Gran Canaria i februar 1965 sagde hjertet stop. Han blev begravet på ferieøen, og familien Køllner i Brydegård stod tilbage uden forsørger - som han reelt aldrig havde været. Han liv var et drama, vi kan lære af.

Malerierne går tabt

-Min erfaring fra mange henvendelser er, at Erik Køllners malerier går tabt. Nutidens generationer ønsker noget andet på væggene. Og når folk skal på plejehjem eller dør, skiller arvingerne sig af med malerierne. De har i deres øjne udtjent deres værnepligt, siger Steen Ole Hedelund Jørgensen fra foredragsvirksomheden Forum Humanum.
-Jeg kan give et eksempel: Her i vinter ringede en mand fra Silkeborg. På et genbrugsmarked gemt blandt tusindvis af andre ældre malerier havde han set en stak Køllner-malerier. 7 i alt. Han spurgte mig, hvad værdien af malerierne var, og jeg svarede ham: I kroner er værdien lav, men på anden vis har de stor værdi for mange mennesker især på Vestfyn.
-Historien viser, at det er på tide at starte en redningsaktion.

-Men heldigvis kan vi stadig finde rigtig mange Køllner-malerier rundt omkring i hjemmene på Vestfyn. Udtryksfulde malerier, ofte landskabsmalerier fra genkendelige lokaliteter på Vestfyn, og når det er muligt at få adgang til tilpas mange malerier, er jeg sikker på, at Erik Køllners stemningsmæssige svingninger også kan ses på hans lærreder, siger Steen Ole Hedelund Jørgensen.

Ide: Køllner-selskabet

Han har lagt ideen om at stifte Køllner-selskabet frem offentligt, hvis der ellers er lokal opbakning til det. Det skete, da Steen Ole Hedelund Jørgensen holdt foredrag på Hjemstavnsgården i hans fødeby Gummerup om Erik Køllner. Ved den lejlighed deltog hans enke Louise Køllner og 2 af deres tre sønner.
I foredraget blev Køllner-selskabet begrundet således:
Køllner-selskabet kan idemæssigt tage det ansvar på sig at forsøge at redde den kulturelle arv efter Erik Køllner og starte med bl.a.
-et biografisk arbejde m.h.p. bogudgivelser,
-produktion af flermedialt materiale om Erik Køllner: bogudgivelser, hjemmeside, undervisningsmateriale, tv,
-en registrering af relevante historier om Erik Køllner fortalt af folk, der kendte ham,
-en registrering af Erik Køllners malerier m.v.,
-foredrag, undervisning og udstillinger,
-en handelsenhed på hjemmesiden, hvor folk kan købe og sælge Erik Køllners værker. Det skal modvirke, at værkerne blot smides væk.

Krav: Selskabet skal have opbakning p[ Vestfyn

-Før Køllner-selskabet kan stiftes, bliver interessen undersøgt på mange forskellige måder, så selskabet fundering i det vestfynske miljø er sikker fra start. Stor interesse er lig med stor chance for, at Køllner-selskabet stiftes.
Hvis der mod forventning ikke er lokal opbakning til ideen om Køllner-selskabet, kan der være så mange andre veje at gå, når den kulturelle arv efter "Vestfyns maler" skal sikres.
-Det er nu, at alle ideer skal frem, siger Steen Ole Hedelund Jørgensen. Han tilføjer, at der her på hjemmesiden er samlet alle relevante oplysninger om projektet herunder mulighed for allerede nu at melde sig ind i "Køllner-selskabet under stiftelse".

Erik Køllner, 1964 (et af Erik Køllners sidste malerier), oliemaleri på lærred, mørk træramme, motiv fra Rømø - køerne drives hjem. Privateje
Erik Køllner, 1957, oliemaleri på lærred, hvid træramme, vintersol i skov. Privateje
Erik Køllner, 1961, oliemaleri på lærred, grå træramme. Landskab med Lillebælt i baggrunden set fra bakke på Vestfyn. Privateje
 
e-mail 1. sektion Forum Humanum 2. sektion Køllner-sektionen 3. sektion Bloggen OM Køllner-selskabet under stiftelse, Vejlby Toften 122, 8240 Risskov, tlf. 21 79 89 94